Založ si blog

Národ masochistov

Má u nás politika úroveň? A mala ju vôbec niekedy? Človek nemusí byť kandidátom vied, aby pochopil, že odpoveď znie nie. Tieto otázky sa snáď vynárajú pri každej obmene vládnej moci. Pri súčasnej pravicovej však akosi častejšie.

 

Paradoxom je, že sme sa mali práve všetci dočkať významného kvalitatívneho progresu v oblasti politickej kultúry a čo je doležitejšie, hlavne zopdovednosti voči svojím voličom a občanom.

 

Je zbytočné glorifikovať akúkoľvek vládnu moc ktorá u nás zatiaľ pôsobila. Ani jedna si to nezaslúži. Čo je zlváštne, pretože my rozhodujeme o tom, kto nás bude zastupovať. Zrejme by sme mali byť spokojní a štastní, ale akosi nie sme…a poniektorí možno aj sú.

 

Zrejme máme priveľké očakávania a nesplniteľné prosby.. nejde ani tak o milióny či luxusné autá a jachty. Skôr o základné podmienky.

 

A tu keď sa človek zamyslí, aj keď to niekedy zabolí, musí si neodkladne položiť pár otázok.

 

Čím to je, že drvivá väčššina ľudí poberá jedny z najmenších platov v európe v rámci strednej a nízkej vrstvy?

 

Čím to je, že drvivá väččšina mladých rodín sa musí pri potrebe vlastného bývania zadĺžiť, dobre že nie až do konca života?

 

Čím to je, že vyhliadky do dôchodku pre drvivú väčššinu ľudí znamenajú skôr existenčné problémy, ako zaslúžené, dôstojné prežitie jesene života?

 

Čím to je, že ceny neustále rastú a platy sa znižujú?

 

Čím to je.. a mohli by sme pokračovať ešte veľmi dlho. No čo si budeme navrávať, idéalne to zrovna u nás nie je. O to smutnejší je fakt, keď si uvedomíme, že si za to môžeme tak trochu aj sami. Akosi máme tendenciu vždy veriť ľudom, ktorí nás opakovane klamú a závadzajú.

 

Nezriedka rýchľo zabudneme, keď sa na nás po štyroch rokoch prívetivo usmejú naši zákonodarcovia s prosbou o hlas. A my im ho radi dáme. Tažko nájsť masochistickejší národ než sme my. Zrejme nám robí dobre, keď sa závistlivo pozeráme na krajiny, ktorých občania sú spokojní a pre ktorích ich vláda robí všetko.

 

Alebo nám robí dobre vyžívať sa v existenčných problémoch, platiť vyššie ceny než sú v iných krajinách našej milovanej únie, zarábať najnižššie platy, vychutnávať si podpriemernú zdravotnú starostlivosť ( za málo peňazí, málo muziky), baviť sa na tom ako zopár jednotlivcov nie je schopných voľby prokurátora, alebo nedajbože prežívať srdcové príhody, keď sa naša premiérka vyhráža demisiami, miesto toho aby plnila s vládou to, čo od nej jej voliči a v podstate všetci občania očakávajú.

 

Nuž, týrajme sa teda daľej

Demokracia. . . demokracia?

21.11.2011

Toto slovo, akoby bolo synonymom pre dobrý a bezstarostný život, zaručujúce slobodu doteraz nepoznaných rozmerov. Ale je tomu skutočne tak? V dozvukoch predpárdňového pripomenutia si 17. novembra sa naskytá otázka, nakoľko sme pokročili v našej demokracii? Optimista by videl, isté nesporné výhody. Ako napríklad požívať výhod konzumného spôsobu života, možnosť [...]

AfD / Alternatíva pre Nemecko /

Neplatili ma Rusi, prijal som od nich len malé balíčky, povedal nemecký poslanec Bystroň

26.04.2024 16:42

Bystroň na otázku magazínu prijímanie balíčkov priamo nepoprel, celú kauzu potom označil za kampaň proti nemu.

SR Bratislava dron nemocnica Rázsochy zbúranie BAX

KDH namieta zmenu rozhodnutia o nemocnici Rázsochy, chce odvolať Dolinkovú

26.04.2024 16:34

namiesto koncovej univerzitnej nemocnice na bratislavských Rázsochách sa má prestavať nemocnica v Ružinove a na Rázsochách má vzniknúť detská nemocnica.

medveď, Žiar nad Hronom

V Žiari nad Hronom zvýšte pozornosť, pohybuje sa tam medvedica s mladými

26.04.2024 16:09

Pohyb medvedice spozorovali v okolí Šibeničného vrchu a na Slnečnej stráni v blízkosti cesty na Partizánskej ulici.

Najvyšší súd NS

Opozícia žiada zasadnutie výboru ku kontrole rezortu spravodlivosti na Najvyššom súde

26.04.2024 15:28

Predseda výboru Miroslav Čellár reagoval, že zatiaľ podanie opozičných poslancov neeviduje. Ak ho dostane, výbor zvolá.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2
Celková čítanosť: 2876x
Priemerná čítanosť článkov: 1438x

Autor blogu

Kategórie